Det å velge teknologi når man skal i gang med smarthus er ikke bare bare. Man kan gjøre et raskt søk på google og finne utallige forskjellige teknologier. Men for hvermannsen, hva er egentlig forskjellen på disse. Ved å søke på «smarthus» finner man en hel del treff. Men alle er bundet et en eller annen produsent. Ordet «smarthus» er et veldig vidt begrep, så før man i det hele tatt starter må man finne ut hva man legger i begrepet smart hus.
På wikipedia står det: Smarthus eller hjemautomasjon (eng: Home automation) er helheten av overvåkning, styring, regulering og optimeringsinnredninger i en bygning. Målet er å samkjøre og automatisere prosessene i en bygning. Ordet smarthus er ikke et entydig definert begrep, men et samlebegrep for mer eller mindre automatiserte og intelligente funksjoner som skal bidra til lavere energiforbruk, bedre komfort, enklere betjening og et høyere sikkerhetsnivå.
I 2020 vil jeg ikke lengre si at man har et smarthus når man kan styre lyset av og på fra mobilen. Men selvfølgelig så kan jo ikke jeg snakke for alle. Det er helt sikkert mange som er fornøyd med det også. I mine øyne blir det et smarthus først når huset utfører handlinger på egenhånd, som for eksempel å regulere varmen i huset ved temperaturfall eller stigning ute. Eller for eksempel, låse døra hvis ingen er hjemme. Dette er bare to eksempler på hva jeg tenker på om smarthus.
Men smarthus er så mye, mye mer. Her er den nesten bare fantasien som setter grenser. Eller for mange, så er det lommeboka som setter grenser før fantasien. I noen få tilfeller kanskje også kunnskapen. For de fleste vil jeg absolutt anbefale å ta en prat med noen helt uavhengige for å få råd. Hvis man søker på google og velger en link, vil man alltid finne en installatør eller butikk som anbefaler den teknologien de selger / lager / samarbeider best med. Ikke nødvendigvis den teknologien som er best for deg.
Hvor skal man starte?
Så. Hva skal man egentlig velge? Hvor skal man starte? Jeg ville startet med å lage en liste over hva man skal styre.
- Lys
- Varme (hva slags varme? varmekabler, radiator, vannbåren? )
- Ventilasjon
- Lyd
- TV / Underholdning
- Radio?
- Spillekonsoller
- Lås
- Alarm
- Lekkasjesikring
- Bil
- Strømforbruk
- Markise(r)
- Persienner
- Gardiner
- Ringeklokke
Ved å se på denne listen begynner det vanskelige. Og hva er det? Jo det vanskelige er å finne en løsning som faktisk kan styre alle disse tingene fra samme sted, uten at du må ha en app for hver ting. Da kaller ikke jeg det «smart» i hvertfall. Hvis man bygger nytt hus, og planlegger for det sammen med ubegrenset lommebok, og god tid. Da går det an å finne noen ganske kule løsninger. Men uten det. Hvis man har et hus, og ønsker å gjøre det smartere. Hva gjør man da? Hvor starter man?
Hva har jeg gjort?
Hos oss har vi valgt å starte med Google Home. Det ser ut til å være et fint toppsystem, som snakker med veldig mange forskjellige andre teknologier. Her står du da fritt til å velge lys styring fra Philips Hue, Ikea, Fibaro (z-wave). Det fine er også at man ikke låser seg til en leverandør. Man kan fint velge å bruke Philips Hue pærer og gardiner fra Ikea.
Etter å ha lest alt dette blir man kanskje ikke noe smartere innen teamet smart hus, men kanskje noen tanker har begynt å forme seg. Å bruke Google Home, og rope «hey google, skru på lyset» det er jo kult men trenger man det egentlig. Det som er kult er jo når huset ditt automatisk justerer termostatene fordi det har begynt å bli kaldere ute.
Den smarthus funksjonen jeg har brukt mest er «forlater huset» funksjonen. Der hadde jeg en «scene» hvor alt lys i hele huset blir skrudd av, når man trykker på den bryteren. Den og også nattstilling, er helt magisk. Spesielt når man har barn løpende rundt i huset, som konsekvent ikke skrur av lyset når de går ut av et rom. Vi har akkurat flyttet til et nytt hus nå. Vi hadde smarthus i det gamle huset og desverre ikke fått noe på plass i det nye huset enda. For de som lurer så tror jeg at jeg lander på en for for Z-Wave teknologi for lys styringen. Hva Z-Wave er skal jeg prøve å skrive litt om senere.